2019-03-28 11:08:51• hírek • Közlemény

Hatszáz fiatal véleménye Jézusról, istentiszteletről, egyházról

Rácz Ervin, a Szatmári Református Egyházmegye ifjúsági előadója az elmúlt hetekben mintegy hatszáz fiatalt kérdezett meg egy rövid kérdőív formájában Jézusról, istentiszteletről, egyházról. Az alábbiakban erről számol be az ifjakkal foglalkozó lelkipásztor:

"Hajlamosak vagyunk a mai fiatalokat lesajnálni a hit szempontból, mert másak, egészen más életkörülmények között nőnek fel, mint mi. Nos, elöljáróban annyit elárulhatok, messze elvárásaim fölött „teljesítettek”, van keresnivalónk a fiataloknál az evangéliummal.

 

14-18 éves fiatalok töltötték ki a kérdőívet, őszintén tehették, név nélkül. Egyedül egy valaki láthatta, hogy mit jelölnek meg, akár hisznek benne, akár nem. Felekezeti hovatartozás nélkül bárki kitölthette a Szatmár megyei ifjak közül az ívet. Négy kérdés és egy vélemény-nyilvánításra való buzdítás állt a fiatalok előtt. Rövid megjegyzést minden ponthoz írok. Lássuk az eredményeket!

 

Rövid kérdőív hitről, egyházról fiataloknak

 

  1. Kicsoda számodra Jézus?

    1. Isten Fia, megváltóm – 61,7%
    2. Szeretnék hinni benne, de még nem tudok – 10,56%
    3. Érdekes történelmi személyiség, akitől tanulni lehet – 14,08%
    4. Lehet, hogy létezik, de számomra közömbös – 7,92%
    5. Nem hiszek benne – 5,45%

 

 

Úgy gondolom, ez mindenképp reménykeltő. Igaz ugyan, hogy egy tavaly elvégzett kutatásom szerint a fiatalok 2/3-a a „maga módján” hisz Istenben, – üdvözülni pedig mindenki Krisztus módján fog, – az tény, hogy a fiatalok 2/3-a úgy hiszi, hogy Jézus Isten Fia és az ő megváltója, nem egy rossz eredmény. Alig teljesítené az 5 százalékos küszöböt, ha lenne ilyen, a meggyőződéses ateista fiatalok száma, de a másik három kérdésre adott választ is figyelembe kell vennünk. Tudjuk, hogy honnan induljunk, hiszen őszinte válaszokat láthatunk.

 

  1. Ha rajtad múlna, saját akaratodból milyen gyakran járnál istentiszteletre?

    1. Minden alkalmat megpróbálok megragadni – 14,78%
    2. Hetente egyszer – 28,1%
    3. Havonta egyszer – 19,16
    4. Karácsony, húsvét – 24,8%
    5. Soha – 13,86%

 

 

Itt nem azt kérdeztem, hogy hányszor mennek el templomba, hanem azt, hogy ha rajtuk múlna, hányszor lennének ott. Ebből a szempontból pozitív külső hatással lennének rájuk a szülők, rokonok, barátok, negatív hatással pedig a „kütyük”, a fáradtság, Uram bocsá’ a lustaság. Mindenesetre jó lenne, ha a fiatalok legalább negyede ott lenne hetente egyszer az alkalmakon. Az önök gyülekezetében ott vannak? Azt, hogy a sátoros ünnepekre menne el nagy része csak a templomba, van honnan tanulják, hiszen a felnőttek sem teszik másként.

 

  1. Szerinted, mi tudna téged rávenni arra, hogy közeledj Istenhez?

    1. Jobb életkörülmények – 9,07%
    2. Betegség, megpróbáltatások, gondok – 19,47%
    3. Élvezetesebb, élményszerűbb istentiszteletek – 38,94%
    4. Nagy csodák – 20,6%
    5. Semmi – 11,9%

 

 

A Z-generációról tudni kell, hogy élményeket keres. Itt sem sápítozni kell, hanem a tényből kiindulni. Mennyire élmény egy fiatal számára az istentisztelet, ha a felnőttektől is azt látja, hogy lógó orral, a heti kötelességüket kipipálva indulnak el a harangszóra. Az evangéliumot, az örömhírt szomorú szívvel fogadni, nemhogy csak nem tartozik a vonzó élmények sorába, de skizofrén állapotot sugall. A „nagy csodák” is sorolhatóak az élmény kategóriába, de figyelemkeltő az a tény, hogy az ifjak egy jó része is tudja már, hogy a próbák Isten felé vezethetnek. Inkább fájjon ez a találkozás, minthogy késő legyen!

 

  1. Milyen tapasztalataid vannak az egyházi személyekkel, lelkészekkel, presbiterekkel, aktív gyülekezeti tagokkal kapcsolatban?

    1. Kedvesek, alázatosak, szeretettel teliek – 27,1%
    2. Törekednek a jóra – 35,4%
    3. Ugyanolyanok, mint mások – 15,51%
    4. Képmutatóak, megjátsszák magukat – 9,48%
    5. Gőgösek, büszkék – 2,37%
    6. Hidegen hagynak, nem érdekel – 10,03%

 

 

Jézus is megkérdezte egyszer a tanítványait arról, hogy mit gondolnak róla az emberek. És habár Ő tudta erre a választ, csak a tanítványok hitvallását akarta ez által hallani. Én lelkészként is kíváncsi voltam arra, hogy mit gondolnak a fiatalok az egyházi személyekről. Itt sem annyira rossz az arány, hiszen a fiatalok 2/3-a jó véleménnyel van az egyházról, de úgy gondolom, hogy meg kell hallgatnunk őket akkor is, amikor görbetükröt mutatnak. Klaus Douglass írja: „A szeretetteljes gyülekezetek vonzóvá lesznek”

 

  1. Érdekel a véleményed! Mit gondolsz az egyházról? Pár mondatban írd meg, véleményed, tanácsod, ha akarod!

  • Szerintem jól van, ahogy van
  • Ráismersz a tiszteletes prédikációjából a saját életedre, a közös éneklések pedig feldobják a kedved
  • A mi gyülekezetünkben hiányzik az ifjúsági élet, én őszintén irigykedem azokra, akiknek lelkészei sokkal több időt forditanak a gyülekezetükben levő ifjúsági csoportra
  • Tanács: Istent dicsérjék és ne a népnek próbáljanak kedveskedni
  • Látszik, hogy az egyház törekszik, hogy behozza a fiatalokat a templomba
  • Rivalizálás van a presbiterek és az egyháztagok között. Baj, ha ott nem saját magunkat, hanem a másikat nézzük.
  • Az egyház egy pénzgyár
  • Az egyház felkarolja az ifjúságot, de nem mindig a megfelelő módon. A becsábításuk közben elfelejtenek alapvető dolgokat.
  • Egyházközségünkben gyakran rendeznek különböző dolgokat, ezért szeretek templomba járni
  • Nem törődik a fiatalokkal, begyepesedett, változásra, reformációra van szükség
  • Az egyház egymás ellen fordítja az embereket… emiatt voltak háborúk, és vannak most is tömeges gyilkosságok. Az egyház ellen vagyok, nem Isten ellen, nem ugyanaz
  • Nem elég modern a felfogás
  • Azt sugallják, hogy mennyire rosszak vagyunk, és mire kijövünk a templomból, rosszul érezzük magunkat.
  • Isten azért „létezik”, hogy azoknak az embereknek nyújtson támaszt, akik magányosak, betegek és nyugalmat ad nekik
  • Az istentiszteletek unalmasak, hosszúak és üresek.
  • Inkább az idősebb generáció jár istentiszteletre, ezért érdekesebb, maibb témákat kellene feldolgozni, nem régimódi szavakkal, hanem érthetően, úgy, hogy lekösse a figyelmünket.
  • Az egyház egy második otthon nyújt, azoknak, akiknek szükségük van arra, hogy higgyenek valamiben. Nekem erre nincs szükségem.
  • Tanács: bizonyos egyházközségekben kevés a fiatal, ezáltal a református IKE-órák száma is. Azt tanácsolom, hogy régióban szervezzék meg az alkalmakat, több gyülekezet összefogva.
  • A múltban csak a pénzt vették el az emberektől, mára kissé megváltozott, de még mindig nem tökéletes.
  • Az egyház megöregedett. A fiatalokat kellene bátorítsuk arra, hogy higgyenek Istenben.
  • Az egyháznak Jézus a fundamentuma. Őnélküle nem jön létre.
  • Szerintem egy jó közösség. Olyan, mintha lenne egy híresebb családod. Bár jobban összeszedhetnék a fiatalokat.
  • Egy hely, ahol közelebb lehetünk Istenhez.
  • Unalmas, régi és eléggé rossz úton halad. Vágyakozva és szeretettel kellene odamenjünk.
  • Az egyház feladata a szegények felkarolása, segítése, ám manapság ez egyre inkább átfordul képmutatásba, nem teljesen őszinte. Nem lenne szabad hatalmukat az emberek manipulálására használnia.
  • Nagyon ellenszenvesek azokkal az emberekkel szemben, akik nem járnak rendszeresen templomba és nem hisznek Istenben.

 

A közösség média használata arra tanítja őket, hogy bátran „kommentelhetnek”, hozzászólhatnak úgy is dolgokhoz, hogy nem értenek hozzá. Kiszűrtem azokat a hozzászólásokat, amelyekről lerí a rosszindulat, de még így is akad szép számmal szkeptikus, kritikus megszólalás. Helytől, élettértől és gyülekezettől függően vannak jó vélemények is, de nem hagyhatjuk figyelmen kívül a fenti hozzászólásokat.

 

Amikor kisgyermeket keresztelnek egy református gyülekezetben, a jelenlevők megígérik és megfogadják, hogy minden tőlük telhetőt megtesznek a gyermekek hitbeli fejlődése érdekében. Úgy gondolom, hogy ennek az ifjakra is vonatkoznia kell, függetlenül attól, hogy konfirmáltak-e már. Nem elég széttárt karokkal konstatálni, hogy nem jönnek a fiatalok a templomba.

 

Mindent, sőt még annál is többet meg kell tenni értük! Időt és energiát kell áldozni erre a területre, és meglátjuk: megéri.

 

Rácz Ervin, ifjúsági előadó

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: